Raspberry Pi & 3G modem

C, C++, Pascal, Assembly, Raspberry, Java, Matlab, Python, BASIC, SQL, PHP, etc.
Användarvisningsbild
AndLi
Inlägg: 12060
Blev medlem: 11 februari 2004, 18:17:59
Ort: Knivsta
Kontakt:

Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av AndLi »

Jag försöker sätta upp två Raspberry Pi med http://olresultat.se image för liverapportering från skogen.

Köpte D-link DWM-157 3G-modem eftersom de var testade och funkade, men det visar sig att det kommit en ny HW revision, C1 med annat USB ID...

Utan några ändringar dyker enheten upp med följande ID:
Bus 001 Device 005: ID 2001:a407 D-Link Corp.

Jag skapad /etc/usb_modeswitch.d/2001:a407
med innehållet:

Kod: Markera allt

D-Link DWM-156 HSUPA 3.75G USB Modem
TargetVendor=0x2001
TargetProduct=0xa407
MessageContent="555342431234567800000000000003f0010100000000000000000000000000"
Manuellt kan man nu switcha över modemet från CD till modem med: sudo usb_modeswitch -v2001 -pa407 -c /etc/usb_modeswitch.d/2001\:a407

Jag hade för mig att jag vid ett tidigare tillfälle lagt till nedanstående i /lib/udev/rules.d/40-usb-modeswitch.rules

Kod: Markera allt

# D-Link DWM-157 C1
ATTR{idVendor}==”2001″, ATTR{idProduct}==”a407″, RUN+=”usb_modeswitch ‘%b/%k'”
och att den då autoswitchade över, men det funkar inte nu...

i dmesg står det bara :

Kod: Markera allt

[   10.679897] usb 1-1.4: New USB device found, idVendor=2001, idProduct=a407
[   10.679920] usb 1-1.4: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=4
[   10.679934] usb 1-1.4: Product: D-Link DWM-157
[   10.679946] usb 1-1.4: Manufacturer: D-Link,Inc
[   10.679958] usb 1-1.4: SerialNumber: 536512504730300
[   10.680978] usb-storage 1-1.4:1.0: USB Mass Storage device detected
[   10.681757] scsi host0: usb-storage 1-1.4:1.0
[   11.679680] scsi 0:0:0:0: CD-ROM            HSPA USB SCSI CD-ROM      6225 PQ: 0 ANSI: 0 CCS
[   11.694713] scsi 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 5
Kör man usb_modeswitch enligt ovan svarar den:
Look for target devices ...
product ID matched
Found devices in target mode or class (1)
Look for default devices ...
product ID matched
Found devices in default mode (1)
Access device 005 on bus 001
Current configuration number is 1
Use interface number 0
Use endpoints 0x01 (out) and 0x81 (in)

USB description data (for identification)
-------------------------
Manufacturer: D-Link,Inc
Product: D-Link DWM-157
Serial No.: 536512504730300
-------------------------
Looking for active driver ...
OK, driver detached
Set up interface 0
Use endpoint 0x01 for message sending ...
Trying to send message 1 to endpoint 0x01 ...
OK, message successfully sent
Reset response endpoint 0x81
Reset message endpoint 0x01
-> Run lsusb to note any changes. Bye!
Så det ser ju bra ut och lsusb säger Bus 001 Device 006: ID 2001:7d0e D-Link Corp.
och i dmesg har nu tillkommit:

Kod: Markera allt

[  234.881737] usb 1-1.4: USB disconnect, device number 5
[  235.631042] usb 1-1.4: new high-speed USB device number 6 using dwc_otg
[  235.732139] usb 1-1.4: New USB device found, idVendor=2001, idProduct=7d0e
[  235.732149] usb 1-1.4: New USB device strings: Mfr=9, Product=10, SerialNumber=0
[  235.732155] usb 1-1.4: Product: D-Link DWM-157
[  235.732161] usb 1-1.4: Manufacturer: D-Link,Inc
[  235.738148] usb-storage 1-1.4:1.6: USB Mass Storage device detected
[  235.738327] scsi host1: usb-storage 1-1.4:1.6
[  235.754633] usbcore: registered new interface driver cdc_ncm
[  235.757449] usbcore: registered new interface driver cdc_wdm
[  235.761472] cdc_mbim 1-1.4:1.0: cdc-wdm0: USB WDM device
[  235.762242] cdc_mbim 1-1.4:1.0 wwan0: register 'cdc_mbim' at usb-3f980000.usb-1.4, CDC MBIM, e6:47:74:40:66:37
[  235.762338] usbcore: registered new interface driver cdc_mbim
[  236.732216] scsi 1:0:0:0: Direct-Access     HSPA USB SCSI CD-ROM      6225 PQ: 0 ANSI: 0 CCS
[  236.734376] sd 1:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
[  236.751785] sd 1:0:0:0: [sda] Test WP failed, assume Write Enabled
[  236.752160] sd 1:0:0:0: [sda] Asking for cache data failed
[  236.752168] sd 1:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
[  236.753038] sd 1:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk
Men borde det inte bli några /det/tty enheter också? behöver jag lägga till modemet USB ID någonstans med?
Användarvisningsbild
AndLi
Inlägg: 12060
Blev medlem: 11 februari 2004, 18:17:59
Ort: Knivsta
Kontakt:

Re: Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av AndLi »

Något säger mig att om jag bara fått den att även köra denna rad
KERNEL=="ttyUSB*", ATTRS{bNumConfigurations}=="*", PROGRAM="usb_modeswitch --symlink-name %p %s{idVendor} %s{idProduct} %E{PRODUCT}", SYMLINK+="%c"
så kommer jag få min saknade ttyUSB...

Frågan är varför den inte kör reglerna automagiskt...
woodcarver
Inlägg: 1
Blev medlem: 17 juni 2017, 22:51:09

Re: Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av woodcarver »

Vad jag förstår så byter denna version av DWM-157 inte till seriellt läge utan den blir MBIM. Du får en /dev/cdc-wdm0 istället för ttyUSB, och om du skriver ifconfig ser du en wwan0 som är nätverksinterfacet till modemet.

Däremot har jag fastnat när det gäller att koppla upp. Jag har hämtat LIBMBIM och kompilerat, men när jag kör MBIMCLI för att prata med modemet så blir det stopp. Säg gärna till om du hittar en lösning!
Nerre
Inlägg: 24710
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av Nerre »

Nu verkar du kommit förbi detta steg, men jag kommenterar det ändå.

Du skriver
AndLi skrev: Manuellt kan man nu switcha över modemet från CD till modem med: sudo usb_modeswitch -v2001 -pa407 -c /etc/usb_modeswitch.d/2001\:a407
samt

Kod: Markera allt

ATTR{idVendor}==”2001″, ATTR{idProduct}==”a407″, RUN+=”usb_modeswitch ‘%b/%k'”
Men det är ju inte samma argument till usb_modeswitch i de två fallen?

I det ena fallet får usb_modeswitch argumenten -v2001 -pa407 -c /etc/usb_modeswitch.d/2001\:a407
och i det andra fallet argumenten ‘%b/%k' (vilket enligt mansidan för udev expanderar till bus idför %b och kernel name för %k).

Om du ska få udev-regeln att fungera så måste du ju se till att den kör samma kommando som fungerar manuellt.
Användarvisningsbild
AndLi
Inlägg: 12060
Blev medlem: 11 februari 2004, 18:17:59
Ort: Knivsta
Kontakt:

Re: Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av AndLi »

Går inget bra det här....

Detta ger mig lite hopp, men det verkar ju kräva att jag får igång det automatiska igen:

The device is too new for being supported in the linux serial driver named option but it will be loaded and bound to your device if you let usb_modeswitch run automatically without invoking it manually.
http://www.draisberghof.de/usb_modeswit ... f=3&t=2496

Annars är väl den enkla vägen att skaffa nya modem...
Användarvisningsbild
AndLi
Inlägg: 12060
Blev medlem: 11 februari 2004, 18:17:59
Ort: Knivsta
Kontakt:

Re: Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av AndLi »

Skickade iväg ett modem till de som gjorde Olresultat, de gjorde en ny version med stöd för detta modem.

Så nu dyker det upp en WWAN0 enhet, men den kopplar inte upp sig...

Tröttnade och slängde in raspian för att se om det funkade där, man får upp wwan enheter där, men den säger bara :

"No APs found - scanning...."

Den registrerade 4 ttyUSBn enheter, kopplar man upp sig mot den första med cutecom och skickar på

AT+COPS=? säger den ERROR, men skickar man på AT+CFUN=1,0 och sen AT+COPS=? får man en fin lista över alla nät tillgängliga och operatörer.

och AT+COPS? säger +COPS: 1,0,"24001" vilket väl betyder att vi är kopplade mot telias nät. AT+CPIN? säger +CPIN: READY (finns ingen pinkod)

Vad är det i rasbian som hanterar modem egentligen?
Användarvisningsbild
AndLi
Inlägg: 12060
Blev medlem: 11 februari 2004, 18:17:59
Ort: Knivsta
Kontakt:

Re: Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av AndLi »

I ROC kommer det inte upp 4 serieportar...

Kod: Markera allt

[   10.569015] usb 1-1.4: new high-speed USB device number 5 using dwc_otg
[   10.700176] usb 1-1.4: New USB device found, idVendor=2001, idProduct=a407
[   10.718782] usb 1-1.4: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=4
[   10.737952] usb 1-1.4: Product: D-Link DWM-157
[   10.751910] usb 1-1.4: Manufacturer: D-Link,Inc
[   10.767757] usb 1-1.4: SerialNumber: 536512504730350
[   10.783927] usb-storage 1-1.4:1.0: USB Mass Storage device detected
[   10.801041] scsi host0: usb-storage 1-1.4:1.0
[   11.803270] FAT-fs (mmcblk0p1): Volume was not properly unmounted. Some data may be corrupt. Please run fsck.
[   11.865875] usb 1-1.4: USB disconnect, device number 5
[   12.608998] usb 1-1.4: new high-speed USB device number 6 using dwc_otg
[   12.709742] usb 1-1.4: New USB device found, idVendor=2001, idProduct=7d0e
[   12.709768] usb 1-1.4: New USB device strings: Mfr=9, Product=10, SerialNumber=0
[   12.709780] usb 1-1.4: Product: D-Link DWM-157
[   12.709792] usb 1-1.4: Manufacturer: D-Link,Inc
[   12.716871] usb-storage 1-1.4:1.6: USB Mass Storage device detected
[   12.717378] scsi host1: usb-storage 1-1.4:1.6
[   12.764604] usbcore: registered new interface driver cdc_ncm
[   12.768550] usbcore: registered new interface driver cdc_wdm
[   12.772734] cdc_mbim 1-1.4:1.0: cdc-wdm0: USB WDM device
[   12.773834] cdc_mbim 1-1.4:1.0 wwan0: register 'cdc_mbim' at usb-3f980000.usb-1.4, CDC MBIM, aa:73:01:72:60:ff
Användarvisningsbild
AndLi
Inlägg: 12060
Blev medlem: 11 februari 2004, 18:17:59
Ort: Knivsta
Kontakt:

Re: Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av AndLi »

Det går i alla fall med AT+CGACT=1,1 att få modemet att börja blinka grönt... vilket innebär nätkontakt, men tyvärr bara i rasbian...

Sen ska ju resten av systemet förstå och begära IP osv...
Användarvisningsbild
AndLi
Inlägg: 12060
Blev medlem: 11 februari 2004, 18:17:59
Ort: Knivsta
Kontakt:

Re: Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av AndLi »

Jag gav upp och bytte till andra modem som fungerande felfritt direkt..

Men nu är det dags för nya projekt, och eftersom jag nu själv hade full kontroll över OS osv tänkte jag att det borde ju gå att använda dessa D-Link Modem denna gång, och det gick efter massa olika försök...

Lösningen är vwdial och att lägga till en rad i konfigurationen som heter "Init3=AT+CFUN=1,1"
Man måste också ange något random användarnamn och lösenord, jag använde "BLANK" "Blank"
Dial up nummret ska vara *99#

http://raspberry-at-home.com/installing ... /#more-138

Så om nu någon hamnar här när de googlar på D-Link numret så vet de hur man kan göra :)
Nerre
Inlägg: 24710
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av Nerre »

*99# är standard för att koppla upp med GPRS/3G. Har kört med Windows "fjärranslutning" för internet via flera olika typer av mobiltelefoner. Jag har faktiskt t.o.m. en gång i tiden kört ren terminalsession via en gammal Nokia 2110i mot ABC-klubbens system (jag körde sen IRC den vägen). Det var tidigt på 90-talet det, troligen runt 92-93.
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 25001
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Skype: torstenhemma
Ort: Aabenraa, Danmark

Re: Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av Icecap »

Har operatören 3G på din plats?

På mitt jobb hade vi problem med 3G på en specifik plats och operatörn har 3G.
Men JUST på den plats hade de dåligt med plats för antenner så då de satta upp 4G-antennen fick 3G-antennen försvinna...
Användarvisningsbild
mrfrenzy
Co Admin
Inlägg: 12679
Blev medlem: 16 april 2006, 17:04:10

Re: Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av mrfrenzy »

Det är många ställen längs landsvägarna där 3G försvinner och ersätts av 4G. Antingen för att man har dåligt med frekvenser eller inte vill lägga pengar på att underhålla gamla 3G-baser.
Användarvisningsbild
AndLi
Inlägg: 12060
Blev medlem: 11 februari 2004, 18:17:59
Ort: Knivsta
Kontakt:

Re: Raspberry Pi & 3G modem

Inlägg av AndLi »

Icecap skrev:Har operatören 3G på din plats?
Eftersom det fungerar så borde de ju ha det...
Skriv svar