Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 22.37 2014-07-31

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: CNC Fräs styrning
InläggPostat: 09.36 2005-10-31 

Blev medlem: 21.31 2005-10-16
Inlägg: 12
Är det någon som har några erfarenheter av detta program Kcam från KellyWare.?
Finns det något bra ställe som man kan köpa ett stegmotor driv kort för tre stegisar(xyz) i sverige?

Det verkar som det bara finns bra hobby sidor i ämnet i USA eller i Tyskland.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 10.07 2005-10-31 
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.59 2003-05-27
Inlägg: 3840
Ort: FjärdsjömålaCity
Har du vägt för & nackdelarna mellan Kcam & Mach3?.
Det enda jag kan säga är att om du väljer Mach så slipper du ha udda & dyra stegmotordrivare p.g.a styrningen via Com-porten!.

_________________
Om man arbetar tillräckligt länge för att förbättra ett föremål går det sönder.
http://www.glasbelysning.se


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 10.16 2005-10-31 

Blev medlem: 21.31 2005-10-16
Inlägg: 12
Jag är inte så duktig på det här med drivare så jag har nog inte kunnat väga för och nackdelar. Kan du ge något exempel?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 16.05 2005-10-31 
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.59 2003-05-27
Inlägg: 3840
Ort: FjärdsjömålaCity
Berätta mer om ditt projekt, så kanske vi kan hjälpa dig!.
Det som bestämmer vilken sorts stegmotorstyrning su ska använda är ju vilken mjukvara du ska använda!.

_________________
Om man arbetar tillräckligt länge för att förbättra ett föremål går det sönder.
http://www.glasbelysning.se


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 22.17 2005-10-31 

Blev medlem: 21.31 2005-10-16
Inlägg: 12
Jag har tänkt att bygga en dator styrd fräs som skall kunna fräsa i trä och kanske i något mjukare metall material.

Mekaniken tror jag att jag kan lösa på ett eller annat sätt.

Program som jag tänker att använda kan vara kcam eller liknande.

Mitt största aber är nog elektroniken för jag förstår nog inte fullt ut vad jag behöver för drivkort så att jag kan styra motorerna från datorn. Och vad man bör tänka på. :?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 09.49 2005-11-01 

Blev medlem: 09.41 2005-11-01
Inlägg: 15
Ort: KLIPPAN CENTRUM
Du kan klara dig med vanliga PC parallellkort samt
smarta switchar som finns på ex ELFA

Här är ett exempel på alternativet "Göra precis allt själv"
http://home.swipnet.se/~w-70797/index/M ... jects.html


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 19.50 2005-11-01 

Blev medlem: 21.31 2005-10-16
Inlägg: 12
Olof Norrman vad har du använt för paralellkort?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 20.16 2005-11-01 

Blev medlem: 09.41 2005-11-01
Inlägg: 15
Ort: KLIPPAN CENTRUM
Jag har använt 3 st vanliga standard parallellportar.
En befintlig på moderkortet samt de andra 2 på ett extra
PCI kort där varje port styr en axel.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 22.19 2005-11-01 

Blev medlem: 21.31 2005-10-16
Inlägg: 12
Om jag förstår detta rätt så måste man koppla paralellporten från datorn till någon form av styrkort för stegmotorn. Har du något exempel på något styrkort.?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 08.26 2005-11-02 

Blev medlem: 09.41 2005-11-01
Inlägg: 15
Ort: KLIPPAN CENTRUM
Ja. En aluminiumplatta med 4 IPS. Intelligent power switch.
Jag låter programmet skicka ut stegmotorns helstegsmönster
på parallellportens 4 pinnar.
Därefter sitter optokopplarna som bara skyddar PC:n.
Och till sist switcharna.

Stegmotordrivarna du pratar om är ju den vanligaste lösningen.
Då kan man få högre motorhastighet och mindre steg.
Jag har snabbmatning på 800mm/min och stegen på X och Y är
0,025mm.

Jag gjorde så här pga 2 anledningar.
* Drivarna som klarar 5 A är rättså dyra.
* Pulståget som QBasic levererar är inte perfekt i tid.

Om man kör ett lite gingligt pulståg på step/direction är det lätt
hänt att motorn kuggar.
Med 4-fasen direkt från programmet är det säkrare.
Nu har jag en P90. Kanske hade problemet inte funnits om man
kört med en 3 GHz


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.46 2005-11-02 

Blev medlem: 21.31 2005-10-16
Inlägg: 12
Ok.... är kanske inte så säker på att jag förstår.

Hur ser din koppling ut ?


Måste du göra ett nytt program i qbasic varje gång du skall tillverka någon ny sak i fräsen?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 18.37 2005-11-03 

Blev medlem: 09.41 2005-11-01
Inlägg: 15
Ort: KLIPPAN CENTRUM
Tja....jag är usel på att förklara så jag förstår att
du inte förstår, jag förstår bara inte vad du inte förstår.

Jag har ingen ritning på kopplingen men det är bara 4 tåtar från
parallellporten som går genom optokopplarna som sedan går
genom IPS-switcharna som sedan går till stegmotorn.

Nej, jag behöver inte göra något nytt QBasic-program.
Jag kan köra på 4 sätt.
Jag kan snabbmata manuellt från panelen.
Jag kan köra "halvmanuellt" genom att bara ange axel, längd
och hastighet från panelen.
Jag kan göra ett hur avancerat program som helst med loopar
och vilkor och variabler mm, i QBasic-programmet.
Samt att jag kan köra G-kod-filer.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Ch_71, Jochen_birch, Mango och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010