Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 18.49 2018-05-20

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 118 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 13.07 2006-02-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24351
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Jag byggde en server igår och installerade Linux Fedora (Serverinstallationen.)

Fick ett 20-tal felmeddelanden liknande detta:

BUG
Assertion (sectors<63) at disc_dos.c:490 in funcion probe_for_geom() failed

[IGNORE] [CANCEL]


Felmeddelandena kommer vid samma ställe varje gång.
Det första kommer efter att man valt vilken tangentbords-layout man ska använda under installationen.

Jag har tidigare installerat Workstation-delen på en annan dator från samma skivor och inte fått några problem. Har testat installations-skivorna och de har inga fel. Hårddisken (en 140GB byglad till max 32GB) är helt ny och har aldrig använts tidigare. Den klarade FDISK utan problem.


Ibland valde jag Ignore och ibland Cancel. När installationen var klar så kunde jag starta Linux, men flera saker (bl.a webbläsare, alla serverinställningar, hjälp mm) saknades. Försökte jag starta webbläsaren så stod det helt enkelt att filen inte fanns.



När jag gjorde om installationen fick jag samma meddelanden som ovan, men även detta:

Error enabling swap device VolGroup00/LogVol01:
No such file or directory.
This most likely means this swap partition has not been initalized.
Press OK to reboot.




Vad kan det vara som är galet?


Senast redigerad av JimmyAndersson 02.00 2006-02-20, redigerad totalt 2 gånger.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.19 2006-02-18 

Blev medlem: 11.22 2005-10-21
Inlägg: 436
Ort: Gävle
Vet inte exakt vad som kan vara fel, men jag hade väldigt skumma fel vid en linuxinstallation för nåt år sen, medans windows gick hur bra som helst att installera.
Det visade sig bero på ett defekt RAM-minne.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.01 2006-02-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.34 2003-12-14
Inlägg: 198
Ort: Göteborg
Ser ut att vara något bekymmer med hårddiskdetekteringen. Vilken typ av hd-controller (inkl. modell) har du disken ansluten till? Kan kanske ha något att göra med att disken är "nedstrappad" till 32Gb. Kör inte fedora själv så jag vet inte hur installationsgränsnittet beter sig, men det verkar som om den försöker använda LVM också? ("Error enabling swap device VolGroup00/LogVol01") Kan du manuellt välja bort detta?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.23 2006-02-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24351
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Gjorde om installationen ännu en gång, men valde KDE istället för den minsta (minns inte vad den hette.) Då fungerade det utan problem. Skriver detta på Linux-burken nu. :)

Kan ändå svara på frågorna:
Det går inte att välja bort LVM vad jag har sett.
Hårddisk-kontroller? Menar du hårdvaran eller drivisar mm?
Eftersom det är ett stooort chassi med med en monitor ovanpå så kan jag tyvärr inte öppna och kolla för tillfället. Tror att hårddisken är en Samsung. (Kör med en hårddisk-kassett så jag kan tyvärr inte kolla nu). Kör iallafall med moderkortets IDE-kontrolller.


Nåväl, nu ska jag se hur mycket jag kommer ihåg av att sätta upp en server. (Det var typ 8 år sedan jag läste systemteknik och det är inte varje dag man gör sånt här..) :)

Forumet ser bra ut förresten. Smilisarna är något "pixliga" i kanterna, men annars ser allt ut som i WinXP. (Bortsett från typsnitten då, men det är inte så konstigt..)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: # Ny fråga #
InläggPostat: 02.18 2006-02-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24351
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
När man läser på nätet om Linux och installation av Apache, MySQL, PHP, så står det hur man göra för att ladda ner, kompilera och installera. Men.. Apache och MySQL följer med de flesta Linux-distribution. Så varför ladda ner igen?

Jag kör med Fedora som Linux-dist. och installerade Apache och MySQL samtidigt som OS'et. PHP fick jag däremot ladda ner från nätet. Det är här mitt problem kommer:

Platsen där MySQL installerades är inte samma som 90% av alla guider på nätet hänvisar till. Därav får jag lite myror i huvudet när jag följer installationsanvisningarna för PHP.

Hittade en guide för detta på phpportalen.net. Men det är några saker som inte fungerar.

Skriver jag:

make
eller
make install

så tycker terminalfönstret att: "inga mål angavs och ingen makefil hittades" trots att jag gjort precis som det står på sajten.

LoadModule fungerar inte heller.



Skulle därför behöva lite hjälp med hur jag installerar PHP och får det att fungera med MySQL och Apache.

Trist att man glömmer sånt här. Man borde helt enkelt sätta upp servers oftare... :roll:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 08.21 2006-02-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.18 2003-09-16
Inlägg: 2360
Ort: Dubai, United Arab Emirates
Ok, vad har du gjort innan du skrev "make"? Har du laddat ner php-källkoden och packat upp den och gått till det bibliotek där dom uppackade filerna la sig?

Visa gärna vilka kommandon som du gett. (Kan fås fram med history | tail -20)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 09.47 2006-02-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24351
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
"Har du laddat ner php-källkoden"

Jepp. Som sagt: "PHP fick jag däremot ladda ner från nätet." :)

Sedan packade jag upp filerna, öppnar ett terminalfönster, går till rätt mapp och följde instruktionerna från PHP-Portalen:

$ ./configure --with-apxs2=/usr/local/apache2/bin/apxs --with-mysql
$ make
$ make install


Det första kommandot fungerar, men inte resten.


Kör med PHP v.5.1.2 (den senaste). Apache och MySQL är uppdaterade till de senaste versionerna.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 10.18 2006-02-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.18 2003-09-16
Inlägg: 2360
Ort: Dubai, United Arab Emirates
Och ./configure gav inte ifrån sig några felmeddelanden?

Det verkar som om inte configure har skapat den fil som heter "Makefile", och det gör den inte om det blir något fel under köringen av configure.

Kör configure-raden igen och klista in de 10 sista raderna som den skriver ut här så får jag se.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 10.35 2006-02-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24351
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Ok, nu förstår jag lite mer:
Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
Configuring SAPI modules
checking for AOLserver support... no
checking for Apache 1.x module support via DSO through APXS... no
checking for Apache 1.x module support... no
checking for mod_charset compatibility option... no
checking for Apache 2.0 filter-module support via DSO through APXS... no
checking for Apache 2.0 handler-module support via DSO through APXS...

Sorry, I cannot run apxs.  Possible reasons follow:

1. Perl is not installed
2. apxs was not found. Try to pass the path using --with-apxs2=/path/to/apxs
3. Apache was not built using --enable-so (the apxs usage page is displayed)

The output of /usr/local/apache2/bin/apxs follows:
./configure: line 6323: /usr/local/apache2/bin/apxs: No such file or directory
configure: error: Aborting



Förstår däremot inte riktigt varför. Jag valde att Perl mm skulle installeras samtidigt som OS'et, men configure hittar det inte?


edit: Kollade i /usr/local och apache-mappen finns mycket riktigt inte där. Finns det inget "standard-ställe" där det installeras? Det blir ju jätterörigt om varje Linux-dist. installerar på olika ställen..

Har kollat i Serverinställningar->Tjänster och både Apache (httpd) och MySQL (mysqld) finns med i listan. Har provat att köra dem och det har gått bra. Nu när jag försöker installera PHP så är däremot avstängda, men fortfarande markerade (installerade).


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 11.50 2006-02-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.18 2003-09-16
Inlägg: 2360
Ort: Dubai, United Arab Emirates
Tippar på att det är #2 som är felet. gör en locate apxs och klista in outputten här.

När du ändå är i farten, gör en httpd -l (det är ett gement bokstaven L i slutet på raden) också.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.04 2006-02-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.40 2003-05-29
Inlägg: 4301
Kan hända att det fungerar bara med att köra
$ ./configure --with-apxs2 --with-mysql

Fungerade för mig för några år sedan.

Nu har man blivit lat och kör Gentoo, "emerge apache php mysql" :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.23 2006-02-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24351
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Först och främst: Tack för att ni är så snabba! :)

Testar grejjerna i turordning. Först locate apxs som gav följande output:

Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
/root/Desktop/httpd-2.2.0/docs/manual/programs/apxs.html
/root/Desktop/httpd-2.2.0/docs/manual/programs/apxs.html.en
/root/Desktop/httpd-2.2.0/docs/manual/programs/apxs.html.ko.euc-kr
/root/Desktop/httpd-2.2.0/docs/man/apxs.8
/root/Desktop/httpd-2.2.0/support/apxs.in
/var/www/manual/programs/apxs.html
/var/www/manual/programs/apxs.html.en
/var/www/manual/programs/apxs.html.ko.euc-kr


httpd-mappen på skrivbordet är där jag packade upp filerna innan jag kom på att det redan fanns installerat. Har alltså inte installerat den mappen på skrivbordet. Hm, någon annan mapp verkar den inte hitta. Ändå har jag kunnat köra igång httpd ifrån Tjänster (som jag skrev tidigare.)


Sedan över till httpd -l som gav denna output:
Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
Compiled in modules:
  core.c
  prefork.c
  http_core.c
  mod_so.c



Testade $ ./configure --with-apxs2 --with-mysql men det gav tyvärr samma resultat.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.51 2006-02-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.18 2003-09-16
Inlägg: 2360
Ort: Dubai, United Arab Emirates
Du har alltså support för loadable modules (mod_so) men ingen apxs installerad, mysko.

En whereis httpd visar vad httpd'n är installerad. Där borde också apxs'en ligga. Det gör dom på mina burkar iallfall.

Enklast för att få det och fungera dig dig kanske är att kompilera/installera en egen apache från scratch och sedan lägga på php efter det.

Fast borde inte din pakethanterare kunna installera en php automatiskt åt dig också?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 13.17 2006-02-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24351
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
whereis httpd gav:
Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
httpd: /usr/sbin/httpd.worker /usr/sbin/httpd /etc/httpd /usr/lib/httpd /usr/share/man/man8/httpd.8.gz


Jo, jag tycker att pakethanteraren borde kunna fixa det, men jag har inte hittat php där. Men det kanske har något annat namn där?

Om jag skulle lägga in apache igen, blir det inte dubbelt då? Kommer inte ihåg hur Linux hanterar sådant.


edit: Glömde skriva att apxs inte låg i någon av sökvägarna ovan.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.15 2006-02-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.40 2003-05-29
Inlägg: 4301
Bäst är det ju att ta bort apache före du installerar det manuellt på nytt. Annars kan det jyckla till det, men installerar du det med prefix någonstans borde det inte bli problem.

Vet inte om detta kommer lite sent nu, men om du skall köra server skulle jag rekommendera Debian eller Gentoo. De är mera tänkta för serverbruk...
Gentoo är kanske lite knepigt att få igång, men när det är igång är det otroligt lätt att göra allt.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 118 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010